Wat word jij als je later groot bent?
 

In het Westen zijn we vooral met de toekomst bezig. En groei.
Ooit een bedrijf horen zeggen dat ze kleiner willen worden?

Deze toekomstgerichtheid slijt er al snel in. Je gaat naar school om een diploma te halen. Dit diploma haal je om een baan te krijgen. Deze baan is de eerste stap in de carrièreladder zodat je later genoeg pensioen hebt opgebouwd om écht van het leven te genieten... 

Maar zoals filosoof Alan Watts al opmerkte weten de meeste pensionado's niet zo goed wat ze moeten doen als deze toekomstdoelen wegvallen. Zo hebben ze 40% meer kans op een klinische depressie.

Zingeving (of in kantoorjargon: The Why) wordt in ons werelddeel al gauw bekeken door een toekomstbril. Daarmee wordt het een domein van steeds grotere doelstellingen waar je nooit aan voldoet, en dat is niet zingevend. Watts noemt dit het bedrog van het Westen, want: 'als je zingeving voortdurend in de toekomst zoekt zul je haar nooit in het heden ervaren'. Wij zijn groot fan van Watts.

Wat zou er gebeuren als we vandaag zin en waarden gingen zoeken in plaats van in meerjarenplannen? Zou dat 1 op de 7 werknemers kunnen helpen met hun burn-out klachten? En ons leren om de toekomst niet nodig te hebben om te genieten van het heden als we klaar zijn met werken?

 

Er is één antwoord op wat we allemaal later worden: oud en rimpelig. In de tussentijd doen we er goed aan om in de zoektocht naar waarden en zingeving af en toe onze toekomstbril af te zetten.

Méér van dit? Direct in je inbox? Dat kan.