top of page

City branding & sociale innovatie

In 2016 had Nijmegen veel te vieren. De 100ste Vierdaagse, de komst van de Giro d'Italia en de opening van de Nevengeul. Waardengedreven werd gevraagd om het 'kroonjaar' te vangen in een campagne om de identiteit van de stad te vieren.

 

Waar te beginnen? Nijmegen is veelzijdig, en een keuze voor Nijmegen als 'oudste stad' of 'studentenstad' voelde te dun. We namen het sociale karakter van de stad, die wegens haar linkse stemgedrag ook bekend staat als 'Havanna aan de Waal', als uitgangspunt. Waar Amsterdam het individualisme leek te vieren met Iamsterdam, kozen wij voor Wij zijn Nijmegen met de '&' als symbool.

Maar een nieuw merk heeft niet vanzelf betekenis. We gaven city branding inhoud door het te koppelen aan sociale burgerinitiatieven. We identificeerden -en financierden- deze projecten, zoals een boek over de verhalen van de Nijmegenaar, en sloten zo een huwelijk tussen city marketing en sociale innovatie. Het was aan Nijmegen zelf om het merk te laden. Niet de burger, maar de gemeente participeerde in deze initiatieven. En die initiatieven maakten het merk geloofwaardig.

 

Inmiddels heeft de stad een andere afslag genomen, maar blijft Wij zijn Nijmegen actief om sociale innovatie in Nijmegen te ondersteunen.

bottom of page