Vier de twijfel.
 

De grip van managementgoeroes op organisaties lijkt steeds sterker te worden. Vroeger hadden bedrijven een visie en een missie. Tegenwoordig herbronnen faciliterende leiders zich op de purpose van hun business model canvas, terwijl hun zelfsturende teams de dag beginnen met een huddle. Zonder stil te staan bij de vraag: 'waarom eigenlijk?'.

 

Hypes - zoals purpose-, zelfsturing en scrum - brengen stuk voor stuk waardevolle instrumenten die jouw organisatie kunnen inspireren. Maar pas op, want vóór je het weet worden deze instrumenten verheven tot een waarheid: absoluut en onfeilbaar. En absolute antwoorden zorgen ervoor dat mensen stoppen met vragen. Blind geloof en managementinstrumenten vormen geen goed huwelijk.
 

Ik vind dat organisaties vooral zélf het werk moeten doen in de zoektocht naar een eigen weg. Het omarmen en bespreekbaar maken van onzekerheid is daarbij een belangrijke eerste stap, want de kans dat jouw koers in de toekomst bijgesteld moet worden is ongeveer 100%. 

Mijn advies voor de leider nieuwe stijl?  Loop niet te snel achter de nieuwste goeroe aan. Hun antwoorden zijn een schijnoplossing voor de omgang met onzekerheid die gepaard gaat met verandering. Deze onzekerheid wordt minder verlammend als je haar eerst omarmt. Durf als leider weer te zeggen dat ook jij de waarheid niet in pacht hebt en help je team om de nuance te herwaarderen. Steek twijfel niet onder stoelen of banken, maar vier haar als een onlosmakelijk onderdeel van een sterke organisatie.

Méér van dit? Direct in je inbox? Dat kan.