top of page
IMG_1218_edited_edited.jpg

Delen wat je drijft.

De meeste organisaties communiceren waarden met woorden.  Dit is niet voldoende om waarden effectief over te brengen, omdat waarden persoonlijke ervaring nodig hebben om van betekenis te zijn.

 

Sinds mensenheugenis worden waarden overgedragen door verhalen, symboliek en rituelen. Ook in de moderne tijd werkt het zo: denk maar aan het verhaal van Steve Jobs, de symboliek van Nike of het ritueel van de tussentijdse evaluatie.

 

Voorbeeld

Toen Pleyade ons inhuurde om haar visie en missie te delen onder haar zorgmedewerkers keken we naar hun logo: de pauw. Een symbool voor trots.

 

We richtten een programma in waarbij we het vooral niet te veel over de waarden gingen hebben, maar over wanneer zorgmedewerkers trots voelden in hun werk. Specifiek. Wat gebeurde er toen? Wat deed het met je?

 

De - vaak ontroerende- verhalen deelden we in interdiscplinaire groepjes: dwars door de organisatie heen. We maakten installaties van de Pleyadepauw met schrijfbare pauwenveren: hier konden de medewerkers hun verhaal mee delen. 

 

We stuurden de pauwen naar verschillende zorglocaties en vroegen teams om structureel tijd te maken om verhalen van collega's met elkaar te bespreken. En om nieuwe verhalen te delen. Een nieuw ritueel was geboren.

 

Ons eigen trotsmoment kwam toen we een medewerker hoorden zeggen: "Oh, dát bedoelt het management met waarden!"

bottom of page