Wie ben je zonder je werk?
 

We zijn in Nederland gewend geraakt om onszelf te definiëren aan de hand van het werk dat we doen of de functie die we bekleden. Je bent accountant, jurist, loodgieter of modeontwerper. Je sociale status is hier in grote mate mee verbonden, dus je doet je uiterste best om te voldoen aan alle verwachtingen die je kennissen, vrienden en familie van je hebben. Of waarvan je denkt dat ze die van je hebben.

 

Om aan die verwachtingen te voldoen deel je vervolgens je successen op social media, want de wereld moet weten dat je goed bezig bent. De teleurstellingen en mislukkingen laat je voor het gemak achterwege, want dat past niet zo goed bij het ideale plaatje.

 

En we zijn allemaal met elkaar verbonden en we zien dit ideale plaatje dus ook allemaal van elkaar, waardoor je uiteindelijk maar één conclusie kan trekken: iedereen heeft het beter voor elkaar dan ik. En dus werk je nog harder, probeer je nog beter te voldoen aan de sociale norm. De wereld moet zien dat jij ook goed voor elkaar hebt.

 

“Ik ben Marieke, en ik ben hoofd van de HR afdeling van een grote zorginstelling.”

 

Zegt dit nu daadwerkelijk alles over wie je bent? Wat jou als mens definieert? En wat blijft er van je identiteit over op het moment dat je baan wegvalt? Welke waarden heb jij als individu? En ben je in staat die tot uiting brengen in je huidige werkomgeving?

 

Misschien heb je hier al over nagedacht en heb je al antwoorden op deze vragen. Maar veel mensen wachten hiermee tot het moment dat er iets serieus begint te wringen. Laat het niet zover komen. Praat over de dingen die er toe doen in het leven, en onderzoek wie je bent, waar je voor staat en wat je met je werk wil betekenen, voor jezelf en voor anderen. Stel je eigen waarden centraal, en zorg ervoor dat jij niet 1 van de 7 slachtoffers van burnout klachten in Nederland wordt.

Méér van dit? Direct in je inbox? Dat kan.